Opdag tunesisk hækling med denne komplette guide for begyndere. Uanset om du er ny til teknikken eller bare vil have en genopfriskning, vil denne artikel give dig alle de vigtige oplysninger, du skal bruge for at komme i gang.
Tunisisk hækling, også kendt som afghansk hækling, er en unik kunstform, der har ligheder med strikning og hækling. Den bruger en lang hæklenål, ligesom traditionel hækling, og involverer også arbejde med flere masker på én gang, ligesom strikning.
Sådan bruger du tunesisk hækling
Tunesisk hækling er især velegnet til at skabe ret tætte teksturerede stoffer, hvilket gør det til et ideelt valg til projekter som varme tæpper, vintertøj og husholdningsartikler. Det resulterende stof er tykkere og mindre elastisk end dem, der er lavet med traditionel hækling eller strikning. Her er nogle andre egenskaber ved tunesisk hækling:
Hastighed: Tunesisk hækling er generelt lidt hurtigere end traditionel hækling og lidt hurtigere end strikning.
Garnforbrug: Tunesisk hækling kræver lidt mere garn end almindelig hækling og betydeligt mere end strikning.
. Bias: Det er almindeligt, at stof lavet med tunesisk hækling har en tendens til at krølle. Det skyldes, at vi altid hækler på retsiden af stoffet. Senere i denne artikel vil vi se på nogle enkle måder at reducere denne krølleeffekt på.
Opdagelse af tunesisk hækling: De vigtigste funktioner
Værktøj:
For at øve tunesisk hækling skal du bruge en særlig hæklenål, der er længere end en traditionel hæklenål og har en hætte i enden. Den måler normalt mellem 10 og 14 cm i længden og giver dig mulighed for at hækle en hel række masker på én gang, ligesom med en strikkepind.
En række = to omgange:
Hver række tunesisk hækling laves i to separate omgange:
Forreste omgang: Du starter med at hækle fra højre mod venstre på tværs af rækken ved at tilføje løkker til din hæklenål. Dette kaldes ofte at “hæve maskerne”.
Baglæns: Uden at vende arbejdet hækler du baglæns ned ad rækken, fra venstre mod højre, og fjerner løkkerne fra hæklenålen.
Det er vigtigt at bemærke, at frem- og tilbagetrækningen tæller som en enkelt række i tunesisk hækling.
Arbejdsretning: højre side mod dig
En interessant egenskab ved tunesisk hækling er, at du altid arbejder med “højre side” af dit projekt mod dig. Dette adskiller sig fra konventionelle hækle- og strikketeknikker, hvor man er vant til at vende sit arbejde i slutningen af en række.
Tunesisk hækling for begyndere: Nemmere end du tror!
Tunesisk hækling kan virke skræmmende i starten, men vær sikker på, at det faktisk er enklere, end du forestiller dig.
Hvis du allerede har styr på traditionel hækling, vil du bemærke, at tunesisk hækling falder dig naturligt. Du ved allerede, hvordan du skal holde nålen og lave luftmasker; nu er det bare et spørgsmål om at lære, hvor du skal stikke nålen ind og gøre dig fortrolig med de forskellige masker.
Udstyr til tunesisk hækling:
Lad os gennemgå det basale udstyr, du skal bruge for at komme i gang.
Tunesiske hæklenåle: Tunesisk hækling bruger en længere version af en traditionel hæklenål, der normalt måler mellem 10 og 14 cm i længden. Du kan også finde dem mærket som afghanske hæklenåle, men de er ikke kun til at lave tæpper med.
Nogle kroge er lange og lige med en fast stopper i enden (ligesom en lige strikkepind), mens andre har et fleksibelt kabel fastgjort til enden for at få plads til flere masker. Du kan endda finde sæt med udskiftelige kroge.
Tunesiske kroge fås i en række forskellige materialer, såsom aluminium, plast, træ eller bambus. Som med traditionelle kroge fås de i forskellige størrelser fra E/4 (3,5 mm) til N/15 (10 mm) og derover.
Vælg den rigtige tunesiske hæklenål til dit projekt:
Når du vælger din tunesiske hæklenål, anbefales det generelt at vælge en størrelse, der er dobbelt så stor som den, der er angivet på garnets etiket. Grunden til denne fremgangsmåde er, at det stof, man får ud af tunesisk hækling, har tendens til at være tæt, og en større hæklenål hjælper med at forbedre stoffets fald og smidighed, samtidig med at den reducerer uønsket krølning.
Det anbefales at bruge en lige hæklenål til smallere projekter som tørklæder og en kablet hæklenål til bredere projekter som tæpper.
Garnvalg:
Når
det kommer til garn, har du en bred vifte af muligheder, og de fleste af dem vil fungere rigtig godt til tunesisk hækling. Som nybegynder er det bedst at starte med et mellemkraftigt garn med en glat struktur. Prøv at undgå garn, der er for glat eller luftigt, da det kan komplicere læringsprocessen.
Nødvendigt udstyr:
Ud over hækling har du brug for et par basale ting, såsom en god saks, maskemarkører, et målebånd og en uldnål til at sætte enderne fast med.
Sådan laver du tunesisk hækling:
I
dette afsnit guider vi dig gennem trinene til at lave din første prøve på tunesisk hækling. Du lærer, hvordan du laver en startkæde og derefter den grundlæggende række. Dernæst ser vi på, hvor du skal stikke nålen ind, og hvordan du afslutter arbejdet med at strikke den sidste række.
Startkæde:
På
samme måde som traditionel hækling begynder tunesisk hækling med en simpel løbeknude og en række luftmasker. Det er vigtigt at forsøge at hækle startkæden på en afslappet måde, så den matcher bredden på de følgende rækker. Hvis du synes, det er svært at lave en løs startkæde, kan du bruge en lidt større nål.
Begynd med at lave en startkæde ved at hækle en kæde for hver maske i din prøve.
Fundamentrækken:
Når vi har vores startkæde, går vi videre til at lave fundamentrækken, også kendt som “cast on row” på engelsk. Denne grundrække er specifik for tunesisk hækling og danner basis for dit projekt.
Som med andre tunesisk hæklede rækker består grundrækken af en ud- og tilbagegang. Først hækler vi i startkæden for at tilføje løkker til hæklingen. Derefter arbejder vi os op ad rækken ved at fjerne løkkerne fra nålen.
Fremgangsmåde:
Til at begynde med skal du sætte krogen i den anden kæde fra krogen. Du kan vælge at sætte krogen ind under kædens bagerste løkke eller under “bulen” bag på kæden, alt efter hvad du foretrækker. Lav derefter et kast, og træk en løkke op. Lad denne løkke blive på krogen. Gentag denne operation i hver kæde gennem hele rækken.
Tag om:
Når
du når til slutningen af rækken, er det vigtigt, at du ikke vender arbejdet. Sådan gør du i returløbet:
Giv et kast og træk gennem en løkke på krogen. Denne løkke repræsenterer slutkæden, som svarer til vendekæden i traditionel hækling.
Tag
endnu et kast og træk gennem to løkker på nålen.
Gentag trin 2 for hver maske i rækken, indtil der kun er en løkke tilbage på nålen.
Den løkke, der er tilbage på nålen, bliver den første maske i den næste række og starter den nye række.
At lave masker:
Vi er nu klar til at starte vores næste række af masker. Lad os se på de forskellige dele af en maske og de mange steder, du kan samle dem op.
Når du kigger nærmere på en række tunesisk hækling, vil du bemærke tråde af garn, der løber i både lodret og vandret retning. De to lodrette bjælker, for og bag, dannes, når du samler masker op på forreste omgang. De to vandrette stænger, øverst og nederst, dannes, når du hækler baglæns.
I tunesisk hækling er de forskellige dele af en maske som følger:
Fremre stang: Dette er en lodret tråd, der ligger til venstre for masken, mod forsiden af arbejdet.
Bagerste stang:
Dette er en lodret tråd, der ligger til højre for den forreste stang, mod bagsiden af arbejdet.
Topstang: Dette er en vandret tråd, der ligger i toppen af masken.
Nederste stang: Dette er en vandret tråd lige under den øverste stang.
Disse forskellige dele er de grundlæggende elementer, du vil bruge til at skabe forskellige mønstre og teksturer i dine tunesiske hækleprojekter.
Her er de forskellige steder, du kan stikke din hæklenål ind for at samle tunesiske hæklesting op:
Under de forreste eller bageste lodrette stænger.
Mellem de forreste og bageste stænger.
I
mellemrummet mellem to tilstødende par lodrette stænger.
Under en eller to af de vandrette stænger.
Disse forskellige positioner giver varierede muligheder for at skabe forskellige mønstre og effekter i dine tunesiske hækleprojekter.
Hver
metode til at samle maskerne op skaber et særskilt stof med en anden tekstur og navn.
Tag rækkens første maske op:
Den løkke, der er tilbage på nålen, er den, der skal bruges til at
samle
maskerne
op.
Den løkke, der er tilbage på nålen ved slutningen af den forrige returpassage, betragtes som den første maske i den næste frontpassage.
For
at strikke den næste maske skal du gå over de lodrette tråde i kanten af arbejdet og sætte din nål i det andet sæt lodrette tråde i rækken nedenunder.
Strik den sidste maske i rækken
For at lave den sidste maske i forreste passage skal du stikke nålen gennem de lodrette tråde på forreste og bageste side, som er placeret i yderkanten af arbejdet.
Afslutningslinje:
Den sidste fase af dit arbejde er afslutningslinjen. Som regel vil du bruge en række tunesiske opslagninger som afsluttende række. Tunesisk opslagning fungerer på samme måde som almindelig hækling.
For at
hækle
forstykket med tunesisk opslagning skal du sætte nålen i som angivet i opskriften. Slå op, og træk gennem de to løkker på nålen. Fortsæt på denne måde gennem hele rækken.
I modsætning til andre tunesiske hæklerier er der ingen bagerste omgang i tunesisk opslagning, da du hækler alle maskerne i forreste omgang.
Tip:< Hækl den afsluttende række lidt løst, så den passer til stoffets bredde nedenunder.
Grundlæggende masker i tunesisk hækling:
Når du har styr på de grundlæggende teknikker, kan du gå videre til at lære nogle specifikke masker. Hver maske har sin egen tekstur, som skabes ved at stikke nålen ind bestemte steder.
Enkel tunesisk maske: Denne grundmaske har en dejlig vævet tekstur og drapering, især når den hækles med en større nål.
For
at hækle forstykket hækler du fra højre mod venstre under forstykkets lodrette bjælke.
For
at
hækle tilbagetrækningen hækler du tilbagetrækningen.
Tunesisk strik: Denne unikke maske giver dit stof et strikket look og skaber et tykkere stof.
For at strikke forstykket stikker du nålen ind forfra og bagud mellem de lodrette stænger for og bag.
For
at strikke bagstykket skal du lave det grundlæggende bagstykke.
Tunesisk bagstykke: Det tunesiske bagstykke har en ujævn struktur, der ligner strikkede bagstykker.
Den bruges ofte til at tilføje en kontrastfuld kant i tunesisk hæklede projekter.
For at hækle den forreste maske skal du stikke nålen fra højre mod venstre ind under den forreste lodrette stang, mens du holder garnet foran på arbejdet.
For at hækle den bagerste maske skal du lave den grundlæggende bagerste maske.
Tunesisk fuldsting: Dette sting giver en smuk vævet struktur, som er perfekt til tæpper og pudebetræk.
For at strikke forstykket ind skal du stikke nålen ind under den vandrette stang mellem to par lodrette stænger ved siden af hinanden.
For at arbejde returpasset ind, skal du udføre det grundlæggende returpas.
For den tunesiske fuldmaske er det vigtigt at forskyde stingplaceringen for at bevare lige sider og et ensartet antal sting.
Højere masker:
Disse masker
ligner almindelig hækling, men du beholder den sidste løkke i masken på nålen. Du kan sætte nålen i som anvist i din opskrift.
Tunesisk fastmaske: Lav et kast, sæt nålen i og træk gennem en løkke, lav et kast og træk gennem to løkker, lad den resterende løkke blive på nålen.
Tunesisk hækling: Lav et kast to gange, sæt nålen i og træk gennem en løkke, lav et kast og træk gennem to løkker, lav et kast og træk gennem to løkker igen, lad den resterende løkke blive på nålen.
Avancerede masker:
Tunesisk vendemaske: Denne maske har en ujævn struktur som tunesisk vendemaske, men den strikkes fra bagsiden.
Tunesisk honeycomb stitch: Dette sting skaber en dejlig honeycomb-struktur. Den opnås ved at kombinere den tunesiske enkeltsøm med den tunesiske vendesøm.
Tunesisk smocksting: Dette sting har en interessant struktur, der ligner det tunesiske bikagestik, men det er en to-rækket variant lavet med det tunesiske enkeltsting.
Entrelister: Dette sting har en
interessant struktur, der ligner det tunesiske bikagestik, men det er en to-rækket variant lavet med det tunesiske enkeltsting.
Entrelac med tunesisk hækling: Denne teknik går ud på at hækle i små sammenhængende firkanter eller rektangler, hvilket giver et vævet eller patchwork-agtigt look.
Du kan lave blæste masker med tunesisk hækling, præcis som du gør med almindelig hækling. Det gør du ved at
indsætte din hæklenål eller en maske, der er angivet i din opskrift, og derefter afslutte med at efterlade en løkke på nålen.
Sådan tager
du ud
og ind i tunesisk hækling:
Du kan tage masker ud midt i en række eller tilføje masker i begyndelsen eller slutningen af en række. For at tage masker ind, skal du hækle to masker sammen på forreste eller bagerste omgang.
Sådan strikker
du tunesisk hækling
rundt:
Når
du hækler tunesisk hækling rundt, skal du bruge en stangmaske.
Du kan finde lige kroge med dobbelt ende og runde kroge med dobbelt ende. Lige kroge med dobbelt ende ligner strikkepinde, men har hovedet af en krog i hver ende. Dobbelte rundpinde har en kort krog i hver ende og en snor, der forbinder dem i midten.
Sådan skifter du farve på tunesisk hækling:
At
skifte garn på tunesisk hækling svarer til at skifte garn på almindelig hækling. Læg
det nye garn i den sidste opslagning af masken, og fortsæt med den nye farve.
Tunesiske hækleprojekter for begyndere:
Nu hvor du er fortrolig med tunesiske masker, er det tid til at lave dit første projekt. For at komme i gang skal du vælge et enkelt projekt, der giver dig mulighed for at fokusere på teknik snarere end komplekst design. Et varmt, hyggeligt halstørklæde eller et praktisk viskestykke er gode muligheder.
Kan jeg bruge en almindelig hæklenål til tunesisk hækling?
Ja, teknisk set kan du bruge en almindelig hæklenål til tunesisk hækling.
Det er en god måde at afprøve denne teknik på uden at investere i særligt værktøj. Vælg en hæklenål med et lige skaft (ingen klodsede tommelfingergreb eller ergonomiske håndtag). Husk,
at almindelige hæklenåle er kortere end tunesiske hæklenåle, så du vil være begrænset i antallet af masker, du kan sætte på nålen.
Kan jeg bruge et hvilket som helst garn til tunesisk hækling?
Ja, næsten alt garn kan bruges til tunesisk hækling, så længe du har den rigtige størrelse hæklenål.
Til de fleste tunesiske masker skal du bruge en hæklenål, der er to numre større end den, du plejer at bruge. Lav en prøve med det garn og den nål, du vil bruge, for at vurdere det færdige udseende, fald og tekstur.
Er tunesisk hækling hurtigere end almindelig hækling?
Tunesisk hækling kan være lidt hurtigere end almindelig hækling, afhængigt af dit personlige færdighedsniveau. Det er også hurtigere end at strikke.
Hvorfor krøller min tunesisk hækleprøve?
De fleste tunesisk hæklede masker har tendens til at krølle.
Bare rolig, det er et naturligt resultat af altid at arbejde på den samme side. For at reducere krølning kan du prøve at bruge en større nålestørrelse, holde en løs spænding og blokere dit færdige projekt. Du kan også tilføje en kant i en maske, der ikke har tendens til at krølle, såsom tunesisk vrangmaske.